SUPERPRZEPIS

Muffinki z jeżynami 2

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Muffinki z jeżynami 2 Więcej zdjęć (5)

Pyszne, mocno owocowe muffinki z jeżynami, smakują dzieciom i dorosłym

Składniki:

Muffinki z jeżynami 2

 

  • 2 jajka,
  • 250ml mleka szklanka mleka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1,5 szklanki jeżyn,
  • jeżyny i listki mięty do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Muffinki z jeżynami 2
W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier. W drugiej misce łączymy składniki mokre: olej, mleko, jajka i dokładnie je roztrzepujemy. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i delikatnie mieszamy tylko do zawilgotnienia składników. Do powstałej masy dodajemy oczyszczone i osuszone jeżyny. Delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wypełnionej papilotkami (z tej porcji ciasta wychodzi około 17 babeczek). Muffinki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (do zarumienienia). Podajemy udekorowane świeżymi jeżynami i listkami mięty. Życzę smacznego :)
Muffinki z jeżynami 2
W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier.
Muffinki z jeżynami 2
W drugiej misce łączymy składniki mokre: olej, mleko, jajka i dokładnie je roztrzepujemy.
Muffinki z jeżynami 2
Do powstałej masy dodajemy oczyszczone i osuszone jeżyny. Delikatnie mieszamy.
Muffinki z jeżynami 2
iasto przekładamy do formy wypełnionej papilotkami