Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Muffinki z karobem i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Córka nie może kakao, ale od kiedy kupiłam karob (mączkę chleba świętojańskiego) możemy się zajadać pysznymi 'kakaowymi' wypiekami ;)

Muffinki z karobem i truskawkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Muffinki z karobem i truskawkami

 

  • Mokre:
  • 3 jajka
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 50 g majonezu
  • Suche:
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki orkiszowej typ 812
  • 30 g karobu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • + 200 g truskawek

Sposób przygotowania:

Muffinki z karobem i truskawkami
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do jogurtu wrzucić majonez, wbić jajka i całość zmiksować.

Do drugiej miski wsypać mąkę orkiszową, karob, cukier oraz proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać.

Truskawki umyć, osuszyć, oderwać szypułki. Owoce pokroić w kawałki.

Połączyć suche i mokre składniki, dodać truskawki, wymieszać.

Nałożyć do papilotek w formie do muffinek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. 
Muffinki z karobem i truskawkami
Do jogurtu greckiego wrzucić 50 g majonezu
Muffinki z karobem i truskawkami
dodać całe jajka i zmiksować całość mikserem
Muffinki z karobem i truskawkami
Do drugiej miski wsypać mąkę orkiszową, karob, cukier oraz proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać.
Muffinki z karobem i truskawkami
Połączyć suche i mokre składniki, dodać truskawki, wymieszać.
Muffinki z karobem i truskawkami
Nałożyć do papilotek w formie do muffinek