misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Muffinki z konfiturą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Muffinki nadziewane konfiturą aroniowo-jabłkową i polane czekoladą dla miłośników słodkości...

Muffinki z konfiturą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki z konfiturą

 

  • CIASTO:
  • 280 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 150 g margaryny(stopionej i wystudzonej)
  • 350 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 ml fanty

 

  • PONADTO:
  • 1 słoik konfitury aroniowo-jabłkowej
  • Polewa czekoladowa

 

 

Sposób przygotowania:

Muffinki z konfiturą
Cukier, cukier waniliowy utrzeć z jajkami na jednolitą masę; jajka dodawać stopniowo. Do utartych jajek z cukrem dodać skórkę pomarańczową i chwilę ucierać; wlać margarynę ciągle ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Na koniec wlać fantę i ponownie wymieszać. Napełniać foremki na muffinki (papilotki) do ¾ wysokości. Włożyć do pieca nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 30 minut. Muffinki wyjąć z foremek, po ostygnięciu wyciąć otwory na konfiturę. W otwory łyżeczką nakładać konfiturę i polać rozpuszczoną polewą czekoladową, można muffinki dodatkowo popisać dekoracyjnie polewą.
Z tej porcji wyszły mi 22 muffinki (ilość zależy od wielkości foremek). Użyłam foremek silikonowych lekko natłuszczonych olejem.
SMACZNEGO!
Muffinki z konfiturą
cukier, cukier waniliowy utrzeć z jajkami (jajka dodawać stopniowo) na jednolitą masę...
Muffinki z konfiturą
muffinki w trakcie pieczenia w foremkach silikonowych lekko natłuszczonych olejem...
Muffinki z konfiturą
w ostudzonych mufinkach specjalnym przyrządem lub kieliszkiem wykrawamy otwory...
Muffinki z konfiturą
otwory w muffinkach wypełniamy konfiturą aroniowo-jabłkową...