alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Muffinki z kremem jeżynowym

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Letnie babeczki z pysznym lekko kwaśnym i aromatycznym kremem z jeżyn. Są piękną ozdobą stołu, przyciągają wzrok a jednocześnie są pyszne.

Muffinki z kremem jeżynowym

Składniki:

Muffinki z kremem jeżynowym

 

  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 2 szt jajka,
  • 0,5 szkl oleju
  • 1 szkl mleka
  • Krem jeżynowy
  • 300 ml kremówki
  • 300 g jeżyn
  • 150 g cukru
  • 1 śmietan fix

 

 

Sposób przygotowania:

Muffinki z kremem jeżynowym
W naczyniu wymieszać suche składniki - mąka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu umieścić mokre składniki - jajka, olej i mleko. Zmiksować mikserem, wlać do suchych składników. Całość wymieszać łyżką na jednolitą konsystencję. Formę do muffinek na 12 sztuk wyłożyć papilotkami i rozlać ciasto. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Krem jeżynowy: jeżyny zasypać cukrem i na wolnym ogniu gotować do momentu uzyskania gęstego syropu około 150 ml. Przelać przez sitko i powstały syrop schłodzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Ubijać i wlewać porcjami zimny syrop jeżynowy. Na końcu wsypać śmietan fix, zmiksować i schłodzić około 20 minut w lodówce. Schłodzonym kremem udekorować babeczki i dowolnie ozdobić.