misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Muffinki z mąki ryżowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lekkie muffinki w sam raz do przegryzania ze szklanką ciepłego kakao

Muffinki z mąki ryżowej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffinki z mąki ryżowej

 

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Muffinki z mąki ryżowej
Jajka ubić z olejem i połową mleka. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kokos, cukier i szczyptę soli. Połączyć suche składniki z mokrymi i wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolewać porcjami resztę mleka, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto ma wyjść gęste lecz po nabraniu np. na łyżkę ma się zlewać. Do silikonowych foremek nakładać porcje ciasta. Piec około 25 minut w 200 C. Wierzch ma być ładnie zarumieniony. Porcja na około 12-15 muffinek.
Muffinki z mąki ryżowej
Suche składniki mieszamy w jednej misce a mokre w drugiej
Muffinki z mąki ryżowej
Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste należy dodać reszte mleka
Muffinki z mąki ryżowej
Ciasto nałożyć fo silikonowych foremek i piec około 25 minut