SUPERPRZEPIS

Muffinki z marchwią i dynią

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Muffinki z marchwią i dynią

Muffinki z marchewką, dynią i piegami z czekolady

Składniki:

Muffinki z marchwią i dynią

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 średnie jaja,
  • 1 szklanka startej na grubych oczka dyni,
  • 1 szklanka startej na grubych oczkach marchewki,
  • 1/2 opakowanie polewy czekoladowej w drażach

Sposób przygotowania:

Muffinki z marchwią i dynią
Mąki mieszamy z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Olej dokładnie miksujemy z jajkami i mlekiem. Zmiksowane składniki dodajemy do sypkich i mieszamy łyżką. Dodajemy do ciasta startą marchewkę i dynię, mieszamy. Przygotowane ciasto wlewamy do papilotek na muffinki, ułożonych w blaszce, na górze układamy polewę czekoladową w drażach i pieczemy około 20 minut w temperaturze 190-200 stopni.