-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Muffinki z mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ostatnio robiłam muffinki tylko na słodko. Przyszedł więc czas na muffinki wytrawne, a więc spontanicznie, z podstawowych składników, które były w lodówce powstały takie oto muffinki.

Muffinki z mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki z mozzarellą

 

  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka tymianku
  • cukier do smaku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • kilka plasterków wędliny ( dałam mortadelę )
  • 100 g tartej mozzarelli

Sposób przygotowania:

Muffinki z mozzarellą
Składniki suche czyli mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i tymianek wymieszać w jednej misce. Składniki mokre czyli jajko, mleko i olej wymieszać w drugiej misce.

Zawartości obu misek wymieszać ze sobą. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę i ser. Wymieszać. Ciastem napełniać silikonowe foremki do muffinek. Na wierzch posypać trochę sera.

Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Muffinki z mozzarellą
Składniki suche wymieszać dokładnie w jednej misce.
Muffinki z mozzarellą
Skłądniki mokre czyli jajko.mleko i olej wymieszać w drugiej misce.
Muffinki z mozzarellą
Zawartości obu misek wymieszać ze sobą dokładnie.
Muffinki z mozzarellą
Dodać pokrojoną wędlinę oraz ser. Wymieszać. Ciastem napełniać foremki do muffinek.Wierzch posypać serem.Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.