Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Muffinki z porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Błyskawiczne muffinki z porzeczkami

Muffinki z porzeczkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Muffinki z porzeczkami

 

  • ¾ szklanki maki
  • 1 czubata łyżka mielonych migdałów
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oleju
  • ¾ szklanki maślanki
  • 1 jajko
  • 50g czerwonych porzeczek

 

Sposób przygotowania:

Muffinki z porzeczkami
Mąkę zmieszać z mielonymi migdałami, sodą i cukrem w jednej misce- to są składniki suche. W drugiej misce zmieszać olej, maślankę i jajko roztrzepane widelcem- to są składniki mokre. Teraz należy wlać mokre skłądniki do suchych, połączyć zawartość obu misek- pomieszać, ale niezbyt dokładnie, dorzucić umyte, porzeczki i wymieszać z ciastem.Ciasto przelać do formy do pieczenia muffinek.Piec w 190 stopniach ok. 15 minut.
Muffinki z porzeczkami
Formę wypełniamy do 2/3 wysokości wgłębień, bo ciasto i tak urośnie, wkładamy do rozgrzanego piekarnika, żeby muffinki ładnie rosły do góry, a nie rozlewały się
Muffinki z porzeczkami
Przepis jest na 6 tradycyjnych muffinek, ja piekłam w formie na 7, ale mniejszych babeczek