Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Muffinki z powidłami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Muffinki są bardzo smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Pachną niezwykle kusząco! Polecam dla każdego!

Muffinki z powidłami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffinki z powidłami

8 sztuk:

Dodatkowo:

  • 8 łyżeczek dżemu/konfitury/marmolady/powideł
  • (1 łyżeczka na jedną babeczkę; u mnie powidła śliwkowe)
  • cukier puder do posypania
  • (można zrobić lukier lub polewę czekoladową)

Sposób przygotowania:

Muffinki z powidłami

Ciasto:

Muffinki z powidłami
Skłąniki suche i mokro - nalezy mieszać osobno, a następnie wszystko razem szybko połączyć.

W jednej miseczce należy wymieszać składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, natomiast w drugiej składniki mokre - jajko, mleko oraz olej.

Następnie suche składniki połączyć z mokrymi.
(Mieszać do uzyskania jednolitej masy, nie dłużej.)

Wypełnianie papilotek:

Muffinki z powidłami
Nie dawać więcej nadzienia, bo może powstać zakalec.

W formie do muffinek należy umieścić papilotki.

W każdą papilotkę włożyć 1 łyżkę (solidną) ciasta, kolejno 1 łyżeczkę powideł i ponownie ciasto - do wysokości 3/4 foremek.

Pieczenie:

Muffinki z powidłami
Stan upieczenia nalezy sprawdzać za pomocą patyczka.

Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku o tzw. "suchego patyczka" - 20-25 minut w 180 stopniach.

Studzenie:

Muffinki z powidłami
Muffinków nie studzimy w formie.

Gotowe babeczki należy wyjąć z blachy i pozostawić do wystygnięcia.

Udekorować wg uznania.