agson92

agson92

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Muffinki z rabarbarem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne muffinki z rabarbarem obsypane delikatną kruszonką. Idealnie nadają się na każda okazję i przypadną do gustu każdemu łasuchowi ;)

Muffinki z rabarbarem i kruszonką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffinki z rabarbarem i kruszonką

 

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 4 łodygi rabarbaru,
  • 1,5 szklanki kefiru,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki otrębów pszennych,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • 15 dag posiekanych orzechów

 

  • Kruszonka:
  • 50 g miękkiego masła,
  • 10 płaskich łyżek mąki,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Sposób przygotowania:

Muffinki z rabarbarem i kruszonką
Rabarbar myjemy i drobno kroimy. Suche składniki mieszamy w misce. Do tego dodajemy kefir zmiksowany z olejem i jajkiem. Wsypujemy orzechy oraz rabarbar, całość mieszamy. Wyłożoną papilotkami formę do muffinek wykładamy ciastem wypełnić do 3/4 wysokości. Wierzch posypujemy kruszonką. Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC.Smacznego! ;)
Muffinki z rabarbarem i kruszonką
Muffinki w przygotowaniu. Czekają na to, by wskoczyć do pieca ;)