SUPERPRZEPIS

Muffinki z ricottą

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Muffinki z ricottą Więcej zdjęć (5)

Ciasto z dodatkiem ricotty wychodzi pyszne i delikatne. Dodana czekolada idealnie wzbogaca smak muffinek.

Składniki:

Muffinki z ricottą

SKŁADNIKI

  • 210 gram mąki tortowej,
  • 180 gram ricotty,
  • 100 gram gorzkiej czekolady
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 jajko,
  • 110 gram cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Muffinki z ricottą

ETAP1

Muffinki z ricottą
Gorzką czekoladę rozdrabniamy

Czekoladę kroimy w kostkę.

ETAP 2

Muffinki z ricottą
Jajko oraz cukier łączymy ze sobą

Jajko oraz cukier umieszczamy w misce.

ETAP 3

Muffinki z ricottą
Składniki ciasta łączymy

Składniki miksujemy. Do zmiksowanych dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej oraz ricottę.

ETAP 4

Muffinki z ricottą
Ciasto łączymy z czekoladą

Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Do gotowego dodajemy rozdrobnioną czekoladę. Łączymy ją z ciastem już za pomocą łyżki.

ETAP 5

Muffinki z ricottą
Przygotowane papilotki napełniamy ciastem

Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Tak przygotowane wypełniamy do ¾ wysokości ciastem.

Muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy je do zrumienienia około 30 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy, studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.