Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Muffinki z truskawkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Przepyszne muffinki z tego co akurat znalazłam w lodówce, z truskawkami i rabarbarem. Mięciutkie i wilgotne, polecam!

Muffinki z truskawkami i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki z truskawkami i kruszonką

Suche:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 0,75 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody

Mokre:

  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • 0,5 szklanki kefiru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka

Oraz:

Kruszonka:

Sposób przygotowania:

Muffinki z truskawkami i kruszonką
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, pokroić w kawałki. Rabarbar umyć, pokroić.

Składniki na kruszonkę wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować. Schłodzić w lodówce. W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej wymieszać składniki mokre (w temp. pokojowej). Zawartość drugiej miski wlać do pierwszej, zamieszać niedbale łyżką. Wsypać do miski truskawki i rabarbar, zamieszać.

Ciasto nałożyć do formy wyłożonej papilotkami. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut. Wystudzić na kratce. 
Muffinki z truskawkami i kruszonką
do jednej miski wsypać mąkę, cukier i proszek z sodą
Muffinki z truskawkami i kruszonką
w drugiej misce roztrzepać jajka z olejem, kefirem i śmietaną
Muffinki z truskawkami i kruszonką
truskawki i rabarbar oczyścić i pokroić w kawałki
Muffinki z truskawkami i kruszonką
masę nałożyć do foremek, posypać kruszonką