Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

muffinki z zielonymi warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne muffiny z zielonymi warzywami

muffinki z zielonymi warzywami

Składniki:

muffinki z zielonymi warzywami

 

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka jogurtu greckiego
  • pół szklanki oleju
  • 1 jajo
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pęczek szczypiorku
  • ogórek zielony
  • 1 papryka zielona
  • pół pęczka koperku

Sposób przygotowania:

muffinki z zielonymi warzywami
Szczypiorek oraz koperek siekamy drobno. Ogórek obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Do oddzielnej miski wsypujemy dwie szklanki mąki, sól, pieprz, proszek do pieczenia i mieszamy ze sobą suche składniki. W oddzielnej misce łączymy ze sobą jogurt grecki wraz z połową szklanki oleju oraz z jajem. Mieszamy dokładnie. Do miski z suchymi składnikami przelewamy nasze mokre i mieszamy - niestarannie. Na koniec dołączamy do ciasta muffinowego warzywa pokrojonego i mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formy na muffiny natłuszczamy. Wypełniamy je do 3/4 wysokości i pieczemy ok 35 minut. Najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem- jezeli patyczek wo wbiciu i wyciągnięciu będzie nadal suchy tzn, nie będzie na nim ciasta - oznacza że muffiny upieczone