migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Muffiny cytrynowo-migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Puszyste mufinki z mielonymi migdałami z nutką orzeźwiającej cytryny. Jeszcze odrobinka cytrynowego kremu i już jest pyszny deserek do herbatki.

Muffiny cytrynowo-migdałowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny cytrynowo-migdałowe

 

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • kilka kropel aromatu cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny

 

  • oraz
  • 1 galaretka cytrynowa+ 3/4 szklanki wody
  • 250 ml śmietanki 30 %

 

Sposób przygotowania:

Muffiny cytrynowo-migdałowe
Wszystkie składniki na ciasto muffinkowe przygotować wcześniej aby były w temp.pokojowej. Masło rozpuścić i przestudzić. W jednej misce wymieszać składniki suche a w drugiej połączyć składniki mokre. Następnie połączyć zawartość obu misek i wszystko wymieszać łyżką. Masę przełożyć do foremek na muffinny na wysokość ok 3/4 foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 15-20 minut,do suchego patyczka. Muffiny wystudzić. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno i dodać tężejącą już galaretkę. Krem wstawić na 10 minut do lodówki aby nieco stężał. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego udekorować muffinki kremem. Z podanych składników wyszło 12 muffinek, kremu nieco zostało ale córeczka się nim zaopiekowała.
Muffiny cytrynowo-migdałowe
W jednej misce dokładnie wymieszac składniki suche.
Muffiny cytrynowo-migdałowe
W drugiej misce dokładnie wymieszać składniki mokre.
Muffiny cytrynowo-migdałowe
Następnie połączyć zawartośc obu misek i wszystko wymieszać łyżką.
Muffiny cytrynowo-migdałowe
Masę przełożyc do foremek na muffinny na wysokość ok 3/4 foremki.