Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Muffiny czekoladowo-wiśniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mocno czekoladowe muffiny z dodatkiem suszonych wiśni.

Muffiny czekoladowo-wiśniowe

Składniki:

Muffiny czekoladowo-wiśniowe

 

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • kakao - 1/8 szklanki
  • cukier brązowy - 1/6 szklanki
  • soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masło - 50 gram
  • jogurt naturalny - 1/4 szklanki
  • jajko - 1 średnie
  • czekolada gorzka rozdrobniona - 50 gram
  • wiśnie suszone - 1/3 szklanki

Sposób przygotowania:

Muffiny czekoladowo-wiśniowe
1. Na wolnym ogniu rozpuszczamy masło, a gdy będzie płynne, odstawiamy do ostygnięcia. 2. Przygotowujemy dwie miski. W jednej łączymy ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. W drugiej misce mieszamy jogurt, jajko i rozpuszczone, letnie masło. 3. Do miski z suchymi składnikami wlewamy składniki mokre, dodajemy wiśnie i czekoladę i lekko mieszamy. 4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, a w tym czasie nakładamy ciasto do papilotek/foremek/kokilek do 3/4 wysokości. 5. Pieczemy 20-25 minut do tzw. 'suchego patyczka'.