Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Muffiny dyniowe z cynamonowym lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Moja pierwsza styczność z dynią. Muffiny wyszły pyszne, bardzo puszyste i pięknie pachną cynamonem. Idealne na podwieczorek do herbaty.

Muffiny dyniowe z cynamonowym lukrem

Składniki:

Muffiny dyniowe z cynamonowym lukrem

 

  • 2 pełne szklanki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 pełna szklanka cukru trzcinowego
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka puree z dyni (ja użyłam zwyczajnej)
  • 1/3 szklanki mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich (pominęłam)
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3-4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Muffiny dyniowe z cynamonowym lukrem
W misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Dodajemy jajka, dynię, olej i mleko i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Nagrzewamy piekarnik do 185 st. Ciasto delikatnie przekładamy do silikonowych foremek na muffiny i wstawiamy do piekarnika na 22 minuty (do suchego patyczka). Składniki na lukier dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe muffiny wyciągamy z foremek i delikatnie studzimy. Ciepłe zanurzamy w lukrze i odstawiamy do wystudzenia.