kuchniapoli.pl

kuchniapoli.pl

Kucharz
[Przepisów: 5]

Muffiny dyniowe z pomarańczą i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne muffiny dyniowe z intensywnym aromatem pomarańczy, pachną obłędnie! Nadziane kawałkami ulubionej czekolady, a przy jesiennej chandrze to dodatek obowiązkowy! Muffiny są wilgotne, mięciutkie, bardzo aromatyczne. Wspaniałe na drugie śniadanie.

Muffiny dyniowe z pomarańczą i czekoladą

Składniki:

Muffiny dyniowe z pomarańczą i czekoladą

 

  • Składniki na 12 sztuk

 

  • puree z 1/4 małej dyni
  • jogurt naturalny 120 ml
  • jajka 2
  • mąka 1 i 2/3 szklanki
  • cukier 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • olej 60 ml
  • skórka z otartej pomarańczy
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • czekolada 100 g
  • Składniki w temperaturze pokojowej, szklanka o pojemności 270 ml

Sposób przygotowania:

Muffiny dyniowe z pomarańczą i czekoladą

ETAP 1:

Muffiny dyniowe z pomarańczą i czekoladą

Składniki sypkie przesiewamy do miski. Owoc pomarańczy zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 minuty, a następnie ścieramy skórkę.

Puree z dyni mieszamy z pozostałymi składnikami tj. jogurtem, jajkami, olejem. Łączymy składniki sypkie z mokrymi.

Czekoladę siekamy w drobną kostkę i dodajemy do ciasta. Formę na muffiny wykładamy papilotkami, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 °C.

Ciasto wykładamy do 2/3 wysokości papilotek. Pieczemy przez 20-25 minut, studzimy na kratce.