edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Muffiny jagodowe z płatkami migdałów

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Muffiny upieczone na podstawie przepisu zufikowo, tylko troszkę pozmieniałam składniki i proporcje. Wyszły rewelacyjnie :)

Muffiny jagodowe z płatkami migdałów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny jagodowe z płatkami migdałów

 

  • NA 12 SZTUK
  • SKŁADNIKI SUCHE:
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • opakowanie 16 g cukru wanilinowego
  • SKŁADNIKI MOKRE:
  • 2 jajka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • PONADTO:
  • 200 g jagód
  • łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego do posypania
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Muffiny jagodowe z płatkami migdałów
Jagody opłukałam i dokładnie osączyłam na sicie. W jednej misce roztrzepałam jogurt z jajkami, olejem i sokiem z cytryny. Do drugiej miski przesiałam mąkę, wsypałam pozostałe składniki suche, wymieszałam. Do składników suchych wlałam składniki mokre i szybko zamieszałam, tylko do połączenia składników, ciasto nie musi, a nawet nie powinno być gładkie. Połowę osączonych jagód wymieszałam z łyżką mąki, dodałam do ciasta i delikatnie przemieszałam. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem. Foremkę na muffiny wyłożyłam częściowo papilotkami, częściowo silikonowymi foremkami – polecam jednak silikonowe. Ciasto rozłożyłam po równo do foremek, wierzch posypałam trzcinowym cukrem, pozostałymi jagodami i płatkami migdałowymi. Piekłam 15-20 minut do zrumienienia i suchego patyczka.
Muffiny jagodowe z płatkami migdałów
Składniki suche połączyłam ze składnikami mokrymi.
Muffiny jagodowe z płatkami migdałów
Obtoczone w mące jagody wymieszałam z ciastem.
Muffiny jagodowe z płatkami migdałów
Muffiny w papilotkach przygotowane go pieczenia.
Muffiny jagodowe z płatkami migdałów
Wyrośnięte i pięknie zrumienione bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.