SUPERPRZEPIS

Muffiny jęczmienne z wołowym klopsikiem i sosem

         
ocena: 4/5 głosów: 24
Muffiny jęczmienne z wołowym klopsikiem i sosem Więcej zdjęć (5)

Obawiałam się, czy klopsiki z surowego mięsa wołowego upieką mi się w warstwie masy na bazie kaszy jęczmiennej, czy nie będzie zalatywało surowizną ;) A nie tylko się upiekły, ale też mięso zachowało swoją soczystość i było wręcz idealne w smaku!

Składniki:

Muffiny jęczmienne z wołowym klopsikiem i sosem

Pulpety

Muffiny

Sos kukurydziany

  • 10 łyżek kukurydzy z puszki
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Muffiny jęczmienne z wołowym klopsikiem i sosem
Pulpety: Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jęczmienną, koncentrat i przyprawy oraz bułkę tartą. Wyrabiamy rękoma na jednolitą masę, o takiej konsystencji, aby dało się formować zgrabne piłeczki (jeśli zachodzi potrzeba można dodać jeszcze odrobinę bułki tartej, ale bez przesady - tylko tak, by masa zbyt mocno nie kleiła się do rąk). Z wyrobionego mięsa formujemy pulpeciki.

Muffiny: Kaszę jęczmienną przekładamy do miski, dodajemy pieczarki starte na grubych oczkach, wbijamy jajko, dodajemy starty ser, śmietanę, przyprawy, mleko i mąkę. Mieszamy całość. Nakładamy po łyżce do foremek na muffiny, na środek kładziemy klopsika, przykrywamy masą, wypełniając foremkę aż po brzeg i pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach.

Z foremek nie wyjmujemy gorących, a lekko przestudzone. Podawać można na ciepło i na zimno.

Sos kukurydziany: Kukurydzę z jogurtem, kwaskiem (można też użyć soku z cytryny) i ostrą papryką blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.  
Muffiny jęczmienne z wołowym klopskiem i sosem
Do miski wkładamy składniki pulpetów i wyrabiamy
Muffiny jęczmienne z wołowym klopskiem i sosem
Składniki na "ciasto" także dokładnie mieszamy
Muffiny jęczmienne z wołowym klopskiem i sosem
Do otworów formy wkładamy trochę masy i po pulpecie
Muffiny jęczmienne z wołowym klopskiem i sosem
Przykrywamy resztą masy i wstawiamy do piekarnika