SUPERPRZEPIS

Muffiny jogurtowe z melisą

  • 2
  • Di gotuje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 160
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Muffiny jogurtowe z melisą Więcej zdjęć (2)

Muffiny są mięciutkie, puszyste i długo zachowują swoją świeżość! Melisa nadała ciastkom wyjątkowego smaku, ponieważ ogólnie zioło jest rześka, cytrusowa i zmysłowa.

Składniki:

Muffiny jogurtowe z melisą

8

  • 150g mąki pszennej
  • 80g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 190g jogurtu naturalnego
  • 80 ml oleju

Dodatkowo:

  • 3 łyżki posiekanej melisy (świeżej)

Bita śmietana:

  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Muffiny jogurtowe z melisą

Masa:

Muffiny jogurtowe z melisą
Do przygotowania masy mikser nie jest konieczny.

W jednej miseczce należy wymieszać składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę, natomiast w drugiej mokre - jajko, olej oraz jogurt naturalny. Wszystko razem połączyć - jedynie do połączenia się całości i na końcu wmieszać melisę.

Wypełnianie papilotek:

Muffiny jogurtowe z melisą
Należy pamiętać, aby papilotek nie wypełniać do końca.

Blaszkę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami, a papilotki napełnić ciastem - do 3/4 ich wysokości.

Pieczenie:

Muffiny jogurtowe z melisą
Muffiny piec do tzw. "suchego patyczka".

Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Upieczone muffiny wyjąć z blachy i ostudzić - mogą opaść w tracie stygnięcia.

Bita śmietana:

Muffiny jogurtowe z melisą
Muffiny udekorować wedle uznania.

Śmietankę z dodatkiem cukru ubić na sztywno i udekorować nią babeczki.