Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Muffiny makowe ze skórką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Muffiny makowe ze skórką pomarańczową są aromatyczne i bardzo smaczne. Można je przygotować z różnymi suszonymi owocami

Muffiny makowe ze skórką pomarańczową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny makowe ze skórką pomarańczową

 

  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 jajka
  • 20 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 dag mielonego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • Polewa:
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki mielonych migdałów

Sposób przygotowania:

Muffiny makowe ze skórką pomarańczową
Mąkę przesiać, wymieszać z mąką ziemniaczaną, makiem i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć dodając po 1 żółtku. Następnie dodać śmietanę, aromat i 2/3 mąki, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, wsypać resztę mąki, dodać skórkę pomarańczową, i delikatnie przemieszać. Do foremek muffinowych włożyć papilotki, do 2/3 wysokości napełnić ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 25-30 minut.Czekoladą z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć ze spirytusem. Oblać zimne muffinki, posypać mielonymi migdałami.
Muffiny makowe ze skórką pomarańczową
Mąkę pszenną wymieszać z makiem mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia
Muffiny makowe ze skórką pomarańczową
Wszystkie składniki ciasta utrzeć pod koniec dodać pianę z białek i skórkę pomarańczową
Muffiny makowe ze skórką pomarańczową
Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremek
Muffiny makowe ze skórką pomarańczową
Upieczone babeczki ostudzić i oblać polewą