Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Muffiny piernikowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Muffiny są pyszne i swoim aromatem skuszą nie jedną osobę. W pierwszym dniu są chrupiące z zewnątrz i odrobinę miękkie w środku. Kolejnego dnia zachowują się jak standardowe pierniczki.

Muffiny piernikowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffiny piernikowe

7 sztuk:

  • 200g mąki pszennej
  • 70g cukru
  • 10g cukru cynamonowego
  • 10g cukru waniliowego
  • 10g kakao
  • 5g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 70 ml oleju
  • 2 łyżki płynnego miodu (płaskie)

Dodatkowo:

  • cukier puder/lukier/polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Muffiny piernikowe

Masa:

Muffiny piernikowe
Masa jest dość gęsta i barzo lepka. Taka ma być.

W jednej misce należy połączyć mąkę, cukry, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika, natomiast w drugiej - jajko, olej, mleko oraz płynny miód. Zawartości oby misek wymieszać - o połączenia się składników - nie dłużej.

Pieczenie:

Muffiny piernikowe
Muffiny nalezy piec o tzw. "suchego patyczka".

Do blachy włożyć papilotki i wypełnić je ciastem - do 3/4 wysokości. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20-23 minuty w 180 stopniach.


Muffiny po ostudzeniu dowolnie udekorować - cukrem pudrem, lukrem, lub polewą czekoladową.