Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Muffiny ''tesciowej''

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Muffinki upieklam przed wyjazdoem na urlop, w odwiedziny do tesciow. Pomysl, okazal sie trafiony, bo babeczki szybko zniknely :)

Muffiny ''tesciowej''

Składniki:

Muffiny ''tesciowej''

 

  • 3 i 1/2 szklanki maki (obj. szkl. 250 ml),
  • 2 sredniej wielkosci jaja,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • 2/3 kostki rozpuszczonej margaryny lub masla (kostka 250g),
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru,
  • lyzeczka soli,
  • lyzeczka proszku do pieczenia,
  • lyzeczka sody,
  • papilotki
  • 8g cukru wanilinowego lub kilka duzych kropel ekstraktu waniliowego czy aromatu waniliowego.
  • niezbyt rzadkiego dzemu z calymi owocami, np wisniowy lub truskawkowy, ewentualnie owoce - kiwi, banan, jablko.

 

 

Sposób przygotowania:

Muffiny ''tesciowej''
Najlepiej, aby wszystkie skladniki mialy temperature pokojowa. Jaja ubic z cukrami mikserem, dodac plynna margaryne lub maslo, zmiksowac. Dodac jogurt i mleko, wszystkie mokre skladniki polaczyc. Make przesiac z proszkiem, soda i sola. Polaczyc skladniki mokre z suchymi, wymieszac krotko. Jesli zamierzamy dodac owoce, musimy je najpierw obrac i pokroic w ok 1/2cm-etrowe póplastry. Papilotki (lub specjalna forme do muffinek, wysmarowana wczesniej tluszczem i posypana maka), napelniamy na 1/3 wysokosci, robiac niewielkie wglebienie w srodku. W powstaly otwór wkladamy ok czubata lyzeczke dzemu i przykrywamy ciastem, tak do 3/4 wysokosci papilotki. Jezeli dodajemy owoce, kladziemy ciasto do foremki, na ok 2/3 wysokosci, i wsciskamy po kawalku kazdego z owoca. Niektore z muffinek z dzemem, na specjalne zyczenie corci, posypalam czekolada w proszku i smaki zgraly sie calkiem fajnie. Wstawiamy muffinki do rozgrzanego wczesniej piekarnika i pieczemy do zrumienienia, przezok 23-25 minut w 200 stopniach. Wyjmujemy i studzimy na kratce.