Anna85

Anna85

Szef Kuchni
[Przepisów: 87]

Muffiny wiśniowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wiśniowe muffinki dla dużego i małego

Muffiny wiśniowe

Składniki:

Muffiny wiśniowe

 

  • 25 dkg wiśni bez pestek (mrożone lub z kompotu)
  • 25 dkg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 10 dkg cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 ml maślanki
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • sól
  • lukier do dekoracji

Sposób przygotowania:

Muffiny wiśniowe
Mrożone wiśnie lub wiśnie z kompotu dokładnie osączyć na sitku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym oraz maślanką. Następnie dodawać po łyżce mąkę i dokładnie ucierać. Na koniec wlać stopione i ostudzone masło i wsypać skórkę cytrynową oraz wiśnie. Ciasto wymieszać. W zagłębieniu formy na muffiny włożyć papierowe foremki. Nałożyć łyżką ciasto, napełniając foremki do 2/3 wysokości, zostawiając miejsce na wyrośnięcie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut. Wyjąć, polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.