anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Muffiny z aronią i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aronia zaliczana do tak ostatnio modnego superfoods. Choć bogatsza w wartościowe składniki od niejednego super jedzenia pochodzącego z drugiego końca świata, to ciągle mało popularna i mało doceniana. W słodkich wypiekach smakuje znakomicie.

Muffiny z aronią i jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny z aronią i jabłkiem

 

  • mąka tortowa - 300 g
  • masło – 125 g
  • mleko - 1/2 szk.
  • cukier – 150 g
  • duże jajka – 2 szt.
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • aronia – 300 g
  • duże kwaśne jabłko – 1 szt.

Sposób przygotowania:

Muffiny z aronią i jabłkiem
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić, dodać cukier, mleko, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Dodać jajka i wymieszać. Nie ubijać i nie miksować.

Dodać przesianą mąkę tortową i proszek do pieczenia i wymieszać.

Do ciasta wmieszać opłukaną i osuszona aronię oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłko.

Foremki do muffinek napełniać ciastem do 3/4 ich wysokości.

Wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec około 30-35 minut do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone muffinki wystudzić na kratce kuchennej,

*można użyć mrożonej lub świeżej aronii /mrożonej nie rozmrażać/

*wyszło mi 12 dużych muffinek
Muffiny z aronią i jabłkiem
Masło roztopić w rondelku i przestudzić.
Muffiny z aronią i jabłkiem
Roztopione mało połączyć z cukrem i mlekiem.
Muffiny z aronią i jabłkiem
Do mokryk składników dodać mokre i wymiesać.
Muffiny z aronią i jabłkiem
Ciastem napełnić foremki do muffinek i wstawićdo piekarnika.