paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Muffiny z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne lekko wilgotne w środku muffiny na jogurcie naturalnym z dużą ilością, rodzynek, suszonej żurawiny i orzechów.

Muffiny z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny z bakaliami

 

  • mąka 2 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jogurt naturalny 180 ml
  • olej 0,5 szklanki
  • cukier 0,5 szklanki
  • żurawina suszona 1 garść
  • orzechy 1 garść
  • rodzynki 1 garść
  • olejek pomarańczowy do smaku
  • goździki mielone 1/3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Muffiny z bakaliami
Bakalie drobno pokroić. W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre. Do jogurtowo jajecznej masy wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać na jednolitą masę bez grudek.

Dodać bakalie i wymieszać tak aby połączyły się z ciastem. Ciasto przelać do papilotek na muffiny na 3/4 ich wysokości. Piec około 15-20 minut w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu ostudzić. 
Muffiny z bakaliami
W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre.
Muffiny z bakaliami
Do jogurtowo jajecznej masy wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać na jednolitą masę bez grudek.
Muffiny z bakaliami
Dodać bakalie i wymieszać tak aby połączyły się z ciastem.
Muffiny z bakaliami
Ciasto przelać do papilotek na muffiny na 3/4 ich wysokości.