anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Muffiny z daktylami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczne muffinki z dużą ilością zdrowych składników są odpowiednie zarówno na śniadanie jak na deser. Dla mnie dużo smaczniejsze na drugi dzień niż w dniu pieczenia.

Muffiny z daktylami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny z daktylami

 

Sposób przygotowania:

Muffiny z daktylami
Przesianą przez gęste sito mąkę przekładam do miski, dodaję płatki i otręby owsiane, cukier puder, proszek do pieczenia, sól, cynamon, pokrojone daktyle, rodzynki i migdały. Całość dokładnie mieszam. Startą na dużych oczkach tarki dynię przekładam do drugiej miski. Dodaję roztrzepane jajka, olej i dokładnie mieszam.Łączę zawartość obu misek, mieszam przez chwilę do połączenia się składników.Formę na muffinki wykładam papilotkami i wypełniam je ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę 25-30 minut. Upieczone wyjmuję z foremki na kratkę kuchenną do ostygnięcia. *muffinki można również upiec w silikonowych foremkach
Muffiny z daktylami
Przesianą przez gęste sito mąkę przekładam do miski, dodaję pozostałe sypkie składniki.
Muffiny z daktylami
Startą na dużych oczkach tarki dynię przekładam do drugiej miski.
Muffiny z daktylami
Łączę zawartość obu misek, mieszam przez chwilę do połączenia się składników.
Muffiny z daktylami
Formę na muffinki wykładam papilotkami i wypełniam je ciastem do 2/3 wysokości.