MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Muffiny z daktylami bez cukru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Muffiny daktylowe bez mleka odzwierzęcego, jaj i cukru

Muffiny z daktylami bez cukru Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny z daktylami bez cukru

 

  • 2 filiżanki mąki pszennej
  • 1/4 filiżanki oleju roślinnego
  • filiżanka mleka owsianego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 daktyli

Sposób przygotowania:

Muffiny z daktylami bez cukru
2 daktyle zagotowujemy z filiżanką mleka owsianego. Odstawiamy na chwilę. Mieszamy przesianą mąkę z pół łyżeczki proszku do pieczenia i dodajemy jedną czwartą oleju. Miksujemy na gładko daktyle z mlekiem owsianym i łączymy wszystko z mąką. Miksujemy, aż powstanie gęste ciasto, jednak powinno dać się łatwo nakładać na łyżkę i wolno z niej spływać, także nie może być też zbyt gęste. Pozostałe osiem daktyli kroimy na kawałki i dodajemy do ciasta, zostawiając trochę daktyli do dekoracji. Nakładamy ciasto do foremek wypełnionych papilotkami i na wierzch kładziemy pozostawione do dekoracji daktyle. Muffinki pieczemy około 15 minut w nagrzanym piekarniku.
Muffiny z daktylami bez cukru
Mąkę przesiewamy i łączymy z olejem i proszkiem do pieczenia
Muffiny z daktylami bez cukru
Dwa daktyle zagotowujemy z mlekiem owsianym
Muffiny z daktylami bez cukru
Pozostałe osiem daktyli drobno kroimy i dodajemy do ciasta
Muffiny z daktylami bez cukru
Ciasto przekłądamy do papilotek i pieczemy 15 min