edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Muffiny z Frutiną i żurawiną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Muffinki z pełnoziarnistymi pszennymi płatkami zbożowymi i suszoną żurawiną, z niewielką ilością tłuszczu. Szybkie do zrobienia, szybkie do zjedzenia :)

Muffiny z Frutiną i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny z Frutiną i żurawiną

 

  • Składniki na 12 sztuk:
  • SKŁADNIKI SUCHE:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 8 dag cukru trzcinowego
  • 1,5 szklanki Frutiny
  • 6 dag żurawiny suszonej
  • SKŁADNIKI MOKRE:
  • 2 jajka rozmiar L
  • 1 szklanka mleka
  • kilka kropli aromatu rumowego
  • 7 łyżek (1/4 szklanki oleju)

 

Sposób przygotowania:

Muffiny z Frutiną i żurawiną
Do jednej miski przesiać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier, Frutinę i żurawinę, wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajka z mlekiem, olejem i aromatem. Do składników suchych dodać mokre i wymieszać łyżką, tak żeby się tylko połączyły. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, równomiernie rozłożyć do nich masę. Piec 20-25 minut do zrumienienia i suchego patyczka. Wystudzić na kratce kuchennej.
Muffiny z Frutiną i żurawiną
W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki.
Muffiny z Frutiną i żurawiną
W drugiej misce roztrzepać składniki mokre i wlać je do suchych.
Muffiny z Frutiną i żurawiną
Wymieszaną masę rozłożyć do papilotek...
Muffiny z Frutiną i żurawiną
Piec do zrumienienia i suchego patyczka.