paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Muffiny z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Proste i szybkie lekko wilgotne muffinki na jogurcie greckim z kawałkami jabłek oprószonymi cukrem waniliowym.

Muffiny z jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny z jabłkiem

 

  • jogurt grecki 250 ml
  • olej 0,5 szkl
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • mąka 1,5 szkl
  • jajka 2 szt
  • jabłka 3 szt
  • cukier waniliowy 2 opakowania
  • cukier 3/4 szkl

Sposób przygotowania:

Muffiny z jabłkiem
Do jednej miski wsypać suche składniki i wymieszać ( oprócz cukru waniliowego ). W drugiej misce wymieszać mokre składniki.

Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać. Wlać ciasto w papilotki na 3/4 ich wysokości. Jabłka obrać i pokroić w kostkę omijając gniazda nasienne. Kawałki jabłek położyć na górę ciasta każdej muffiny. Oprószyć cukrem waniliowym.

Piec na złoty kolor w temp. 170 stopni
Muffiny z jabłkiem
W drugiej misce wymieszać mokre składniki.
Muffiny z jabłkiem
Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać.
Muffiny z jabłkiem
Wlać ciasto w papilotki na 3/4 ich wysokości.
Muffiny z jabłkiem
Kawałki jabłek położyć na górę ciasta każdej muffiny. Oprószyć cukrem waniliowym.