marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Muffiny z likierem cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Babeczki z silikonowych foremek czyli muffin są wprawdzie amerykańskim przysmakiem,ale przyjętym u nas. Dodaje się do nich od bakalii, czekolady, aż po słone dodatki jak oliwki,kapary lub nawet warzywa, czy wędlinę. Dziś użyję dawki likieru.

Muffiny z likierem cytrynowym

Składniki:

Muffiny z likierem cytrynowym

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 5 jajek,
  • szklanka oleju,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • 1/2 szklanki likieru cytrusowego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • oraz forma silikonowa z otworami.

Sposób przygotowania:

Muffiny z likierem cytrynowym
Do jednej miski wlać olej, wbić parę jajek, likier oraz śmietankę, a do drugiej wsypać składniki suche jak mąka pszenna, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wlać składniki mokre do suchych i wymieszać oraz napełniać wgłębienia w formie silikonowej.

Piekarnik nagrzać do 175-180 st. C, a blachę wstawić na kratkę rusztową. Piec z ok.20-25 min. Obserwować,czy babeczki wyrosły i zrumieniły się, jeśli tak, to wyjąć formę przez rękawice i po ostudzeniu podważyć czubkiem noża muffinki.

Można je podawać w papilotach lub bez nich. Przysmak ten niestety nie dla dzieci.