Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Muffiny z marchewką gotowaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Muffiny z marchewką gotowaną

Muffiny z marchewką gotowaną

Składniki:

Muffiny z marchewką gotowaną

 

  • 4 ugotowane marchewki
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki oleju
  • szklanka kefiru
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajo
  • sól pieprz

 

Sposób przygotowania:

Muffiny z marchewką gotowaną
Ugotowaną marchewkę kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski. Dodajemy do pokrojonej marchewki dwie szklanki mąki, proszek do pieczenia, szczypte soli i pół łyżeczki pieprzu.. Mieszamy składniki ze sobą. W oddzielnej misce łączymy ze sobą szklankę kefiru , pół szklanki oleju, trzy łyżki śmietany oraz wbijamy jajo. Mieszamy dokłądnie, aż się połączą skłądniki. Piekarnik nastawiamy do 180 stopni. Do suchych składników przelewamy mokre i mieszamy - nie musimy dokładnie mieszać , tylko tak aby składniki się połączyły. Formeki na muffiny smarujemy lekko olejem żeby ciasto nei przykleiło się do blaszki. Napełniamy je do 3/4 wysokości i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem ( wykałaczką ) czy nasze muffiny już są upieczone czy też nie. Najlepiej smakują na ciepło.