Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 120
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Muffinki są przepyszne i cudownie łączą się z nadzieniem twarożkowym. Kuszą swoją miękkością, chrupiącym wierzchem oraz niepowtarzalnym aromatem.

Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem

6-7 sztuk:

  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g cukru (u mnie ksylitol)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 50 ml oleju

Dodatkowo:

  • 40 g suszonych jabłek (u mnie w kostce)

Twarożek:

  • 90 g białego sera (u mnie z wiaderka)
  • 10 g cukru (u mnie ksylitol)
  • 10 g cukru waniliowego

Wierzch:

  • 1 łyżka cukru karmelowo-waniliowego

Sposób przygotowania:

Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem

Cukier karmlowo-waniliowy:

Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem
Zazwyczaj taki cukier jest w postaci "kamyczków".

Cukier karmelowo-waniliowy należy zmielić np. w młynku do kawy.

Twarożek:

Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem
Zamiast cukru waniliowego można dodać waniliowo-karmelowy.

Ser należy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.

Masa:

Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem
Jeśli mamy jabłka w większych kawałkach to należy je pokroić.

W pierwszej misce należy połączyć mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, natomiast w drugiej - zmiksować jajko, mleko oraz olej.

Następnie suche składniki połączyć (można łyżką) z mokrymi - mieszać jedynie do połączenia się składników.

Na końcu do masy wmieszać suszone jabłka.

Wypełnianie papilotek:

Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem
Papilotek nie należy wypełniać większą ilością niż 3/4 ich wysokości.

Formę do muffinek należy wysłać papilotkami i kolejno wypełnić: 1 łyżką ciasta, 1 łyżeczką twarożku i ponownie ciastem (ale nie większą ilością niż do 3/4 wysokości papilotek).

Wierzch muffinków posypać cukrem karmelowo-waniliowym.

Pieczenie:

Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem
Muffinki po upieczeniu delikatnie opadną.

Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez 22-25 minut (do momentu tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Upieczone ciastka należy wyjąć z blachy i pozostawić do ostygnięcia.

Dodatkowo można oprószyć cukrem i ozdobić w uznania.