IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Mufinki babeczkowe z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babeczki z ciasta babkowego z budyniem waniliowym

Mufinki babeczkowe z budyniem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mufinki babeczkowe z budyniem

  • 2 szklanki mąka pszenna,
  • 1 szklanka cukier,
  • 4 szt jaja,
  • 250 gram margaryna,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 4 krople olejek waniliowy,
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opak. budyń waniliowy
  • 0,5 litra mleko (do budyniu)

Sposób przygotowania:

Mufinki babeczkowe z budyniem

Margarynę ukręcić z połową cukru, resztę cukru utrzeć z żółtkami. Z białek ubić pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do margaryny dodawać utarte żółtka ciągle mieszając, następnie pianę z białek, olejek i mąkę z proszkiem. Na koniec dodać kakao. Wszystko dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Można kakao wymieszać (na sucho) przed połączeniem z resztą składników. Budyń przyrządzić wg. przepisu z opakowania(można dać minimalnie mniej mleka/wody). Można też zrobić samemu. Wlewamy ciasto do połowy wysokości foremek a następnie wkładamy po łyżeczce budyniu. Foremki zalać ciastem prawie do końca, tak aby budyń był zakryty. Piec w temp.180 stopni przez około 25-30 minut.. Smaczneg

Redakcja poleca:

Tagi:

babkowy