misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Mufinki bolońskie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Mufinki z mięsem i sosem bolońskim na wykwintną kolację...

Mufinki bolońskie

Składniki:

Mufinki bolońskie

 

  • 800 g schabu pokrojonego w kostkę ok. 1x1 cm

 

  • Marynata:
  • ½ słoika sosu bolońskiego Łowicz
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki suszonej papryki chili
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 5 łyżek wina wytrawnego

 

  • Ponadto
  • 1 chleb tostowy
  • 100 g sera do krajania startego na tarce
  • Pozostały sos boloński Łowicz
  • Pomidory koktajlowe i pietruszka

 

 

Sposób przygotowania:

Mufinki bolońskie
Przygotować marynatę z podanych składników i zamarynować mięso (12 godzin). Po tym czasie na rozgrzany tłuszcz wrzucić mięso i smażyć bez przykrycia do miękkości na wolnym ogniu. Smażymy tak długo aż sos w większości wyparuje. Odstawiamy mięso do wystudzenia. Z chleba tostowego wycinamy możliwie duże kółka (pozostałe skrawki można wykorzystać po wysuszeniu jako bułkę tartą). Każde kółko tostowe wkładamy do foremek na mufinki. Do każdej mufinki tostowej na dno dajemy trochę sera do krajania, następnie nakładamy mięso duszone oraz po ok.1 łyżeczce sosu bolońskiego. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 20 min w temperaturze 180-190 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy je i posypujemy resztą tartego sera i ponownie zapiekamy aż ser się rozpuści. Wyjmujemy i podajemy ozdobione sosem bolońskim i pietruszka z pomidorkami koktajlowymi. SMACZNEGO!