Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Mufinki piernikowo-marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Muffinki można piec bez nadzienia, według uznania.

Mufinki piernikowo-marchewkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mufinki piernikowo-marchewkowe

 

  • 2 szkl mąki
  • 1/2 szkl tartej marchewki
  • 2 jajka
  • 100 ml oliwy
  • 2/3 szkl cukru
  • 1 szkl mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • szczypta soli
  • 1 jabłko

Sposób przygotowania:

Mufinki piernikowo-marchewkowe
Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich otworach. Do jednej miski wbić jajka, zmiksować, wlać mleko, oliwę, dodać utartą marchew i wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, solą, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników. Do miski z marchewką wsypać mąkę z przyprawami i wymieszać. Do przygotowanych foremek nakładać ciasto do połowy wysokości, następnie włożyć kilka kawałeczków jabłek i zalać ciastem do 2/3 wysokości. Muffinki włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20 minut.
Mufinki piernikowo-marchewkowe
Suche składniki należy mieszać w oddzielnej misce,
Mufinki piernikowo-marchewkowe
Do mokrych składników dodać suche i byle jak wymieszać.
Mufinki piernikowo-marchewkowe
Do przygotowanych foremek nałożyć ciasto i pokrojone jabłka.