2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Mulatka-Wielkanocna baba

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Miękka o lekko orzechowym aromacie baba wielkanocna,słodka,urzekająca jak z najlepszej cukierni,będzie ozdobą świątecznego stołu.

Mulatka-Wielkanocna baba Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mulatka-Wielkanocna baba

 

  • 25 dag masła
  • 10 dag cukru brązowego trzcinowego
  • 22 dag mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka skondensowanego słodkiego
  • 4 łyżki cappuccino orzechowego
  • szczypta soli
  • cukier puder trzcinowy do posypania

 

Sposób przygotowania:

Mulatka-Wielkanocna baba
Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym na puszysto,ucierając wbijać stopniowo po jednym jajku każde kolejne gdy pierwsze dobrze połączy się z masą,wlać mleko skondensowane i ponownie zmiksować,wsypywać stopniowo mąkę pszenną wymieszaną z ziemniaczaną ,proszkiem do pieczenia oraz cappuccino,zmiksować do połączenia masy. Wylać do dużej formy na babę lub podzielić na dwie mniejsze.Upiec w piekarniku w temp 170*c przez około 55 minut.Wierzch można przykryć pod koniec pieczenia folią aluminiową aby baba się nie spaliła. Smacznego!
Mulatka-Wielkanocna baba
miękkie masło ucieramy z cukrem na puszysto
Mulatka-Wielkanocna baba
mąkę mieszamy z proszkiem cappuccino i mąką ziemniaczaną
Mulatka-Wielkanocna baba
wlewamy mleko dodajemy mąkę i miksujemy ciasto
Mulatka-Wielkanocna baba
masę przekładamy do dużej formy na babę i pieczemy