kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Mule po belgijsku,

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na to danie przywiózł mąż będąc w deleacji w Belgii.

Mule po belgijsku, Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mule po belgijsku,

 

  • 0,5 kg muli
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 posiekana cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 pora
  • 10 g masła
  • 2 listki laurowe
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 100 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Mule po belgijsku,
Omułki opłukać w zimnej wodzie, wyszorować muszle i usunąć z każdego omułka bisior. Odrzucić te, które po dotknięciu się nie zamykają. W rondlu stopić masło, dodać cebulę, seler, por i listki laurowe, podsmażyć do momentu, aż warzywa zmiękną. Dodać omułki i połowę pietruszki oraz tymianek, posypać pieprzem, wymieszać, potrząsając rondlem. Wlać wino, zagotować, i gotować pod przykrywką przez 3 minuty. Mule są gotowe, kiedy się pootwierają. Te, które się nie otworzyły należy usunąć. Wlać śmietanę i wymieszać. Podawać posypane pozostałą natką.
Mule po belgijsku,
Etap 1