Mule w sosie maślano-winno-cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis został udostępniony przez firmę AJA Świeże ryby i owoce morza import bezpośredni i dystrybucja.

Mule w sosie maślano-winno-cytrynowym

Składniki:

Mule w sosie maślano-winno-cytrynowym

 

  • 1 kg świeżych małży
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 kostki masła
  • sól morska i pieprz do smaku
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Mule w sosie maślano-winno-cytrynowym
W dużym garnku roztopić masło. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek, sok z cytryny, wino, sól i pieprz. Chwilę poddusić, do momentu aż sos lekko zgęstnieje.

Dodać dobrze opłukane mule i przykryć szczelną pokrywką. Od czasu do czasu przemieszać (najlepiej potrząsnąć garnkiem). Gotować do momentu otwarcia się muszli.

Rozłożyć mule do naczyń i posypać natką pietruszki. Podawać z bagietką. Przepis pochodzi z firmy AJA Świeże ryby i owoce morza