SUPERPRZEPIS

Multikolorowe szaszłyki z kurczakiem

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Multikolorowe szaszłyki z kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Szaszłyki, które najczęściej królują na grillu u mnie w rodzinie. Pyszne połączenie warzyw i kurczaka, które rozpływa się w ustach.

Składniki:

Multikolorowe szaszłyki z kurczakiem

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża papryka żółta
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża papryka zielona
  • 2 średnie cebule
  • 1 młoda cukinia
  • kilkanaście średnich pieczarek
  • Przyprawy:
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka mieszanki warzywna typu Vegeta
  • zioła prowansalskie
  • Ponadto:
  • patyczki do szaszłyków
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Multikolorowe szaszłyki z kurczakiem
Kurczaka oraz warzywa myjemy i osuszamy. Kurczaka kroimy w średnią kostkę, wkładamy do plastikowego pojemnika, dodajemy 2 łyżki oleju, doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i mieszamy dokładnie. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do lodówki na przynajmniej 20 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy ją w większą kostkę. Cebulę kroimy w plasterki bądź w piórka. Pieczarki kroimy na połowę bądź na trzy części. Cukinię kroimy na plasterki. Z pozostałych 3 łyżek oleju, ziół prowansalskich oraz mieszanki warzywnej robimy coś w stylu marynaty. Na wcześniej zamoczone w zimnej wodzie patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian kurczaka, papryki, cebulkę, pieczarki i cukinię. Tak przygotowane szaszłyki układamy na grillu, skrapiamy po całości "marynatą" i pieczemy ok. 20 minut od czasu do czasu przewracając je. Smacznego!
Multikolorowe szaszłyki z kurczakiem
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kosteczkę.
Multikolorowe szaszłyki z kurczakiem
Następnie dodajemy olej, sól i pieprz oraz zioła prowansalskie, mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Multikolorowe szaszłyki z kurczakiem
Warzywa myjemy i kroimy na średniej wielkości elementy.
Multikolorowe szaszłyki z kurczakiem
Warzywa oraz kurczaka nabijamy na przemian na patyczki.