Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Murgh Cholay

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Murgh Cholay czyli kurczak i cieciorka, popularne danie w kuchni pakistańskiej i indyjskiej (najbardziej w rejonie Pundżab).

Murgh Cholay Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Murgh Cholay

 

  • 800 g pierś kurczaka
  • 1 puszka cieciorki 425 g
  • 2 duże cebule
  • pół marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa murgh cholay - ok 1/3 do 1/2 opakowania
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka curry
  • troszkę soli bo murgh cholay jest słona
  • 2-3 łyżki oleju
  • marynowana papryka jalapeño

 

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka curry
  • sól

Sposób przygotowania:

Murgh Cholay
Olej rozgrzać w garnku, cebulę obrać i pokroić w pół-plastry, smażyć 10 minut mieszając. Pierś kurczaka pokroić w średniej wielkości kawałki. Marchew i seler obrać i pokroić drobno. Gdy cebula zmięknie dodać seler i marchew i drobno posiekany albo przepuszczony przez praskę czosnek i smażyć razem kilka minut dłużej. Teraz dodać pokrojone mięso i smażyć aż mięso straci surowy kolor cały czas mieszając. Następnie dodać przyprawy i cieciorkę razem z zalewą (jeśli komuś lepiej odpowiada to można odlać i przepłukać, ale po co) i zalać wodą tak aby woda przykryła mięso i gotować 45 minut. Koniecznie podać z marynowaną papryką jalapeño. Ryż ugotować w proporcji 2 szkl. wody na 1 szkl. ryżu, dodać soli do smaku i 1 łyżeczkę curry, gotować 20 minut od zagotowania bez podnoszenia pokrywki. * Łatwiej jest zrobić tą potrawę z mięsem bez kości ale może być użyte mięso z koścą - wtedy należy je pokroić w większe kawałki przez kość i gotować 1 godzinę tak aby mięso łatwo odchodziło od kości podczas jedzenia. ** Przyprawa murgh cholay jest ostra w smaku i im więcej jej się wsypie tym ostrzejsza potrawa - ja wsypuję ok. 1/3 opakowania, można pominąć pieprz cayenne albo dodać więcej wg. upodobania.
Murgh Cholay
Cebulę, marchew i seler pokroić przed gotowaniem
Murgh Cholay
Pierś kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki, cieciorka w puszce
Murgh Cholay
Po podsmażeniu mięsa dodać imbir, cayenne, murgh cholay, cieciorkę i wodę.