Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Murzynek jabłkowo-bakaliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Szybki i bardzo smaczny murzynek z kokosem, rodzynkami i jabłkami.

Murzynek jabłkowo-bakaliowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Murzynek jabłkowo-bakaliowy

 

  • 3 jabłka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku od pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 kopiaste łyżki kokosu
  • 5 kropel olejku rumowego

Sposób przygotowania:

Murzynek jabłkowo-bakaliowy
Rodzynki przekładamy na sitko i przelewamy wrzącą wodą. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i gniazd nasiennych. Ścieramy owoce na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy jabłka i rodzynki oraz kolejno pozostałe składniki ciasta (nie mieszamy!!!). Odkładamy całość na około 20 minut. Następnie składniki starannie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem tortownicę (śr. 24 cm). Pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni.
Murzynek jabłkowo-bakaliowy
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i gniazd nasiennych. Ścieramy owoce na tarce jarzynowej o dużych oczkach
Murzynek jabłkowo-bakaliowy
Do dużego naczynia przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy jabłka i rodzynki oraz kolejno pozostałe składniki ciasta (nie mieszamy!!!).
Murzynek jabłkowo-bakaliowy
Następnie składniki starannie mieszamy łyżką.
Murzynek jabłkowo-bakaliowy
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem tortownicę (śr. 24 cm). Pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni.