lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Murzynek na cukrze trzcinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Postanowiłam trochę urozmaicić moje ciasto. Chciałam uzyskać efekt murzynka ale nie używając kakaa i udało się ciut bledsze ale jakie smaczne.

Murzynek na cukrze trzcinowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Murzynek na cukrze trzcinowym

 

 

  • cukier 150 gram

 

  • cukier trzcinowy zmielony pół szklanki

 

  • 3 jaja

 

  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

 

 

  • woda 5 łyżek

 

  • wódka lub spirytus 2 łyżki ( ja daje 50 gram )

 

  • Dodatkowo:

 

  • kokos 200 gram

 

 

  • cukier 50 gram

Sposób przygotowania:

Murzynek na cukrze trzcinowym
Do garnka wlewamy wodę wkładamy margarynę i cukier trzcinowy zmielony, rozpuszczamy i dodajemy wódkę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy . Do ostudzonej masy dodajemy żółtka mieszamy aby się połączyłam . Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Dodajemy do masy mieszamy do połączenia składników. Formę prostokątną smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą albo mąką . Wykładamy ciasto do blaszkiDo garnka wkładamy mleko i cukier mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy kokos mieszamy , aż składniki się wymieszają. Ostudzony kokos wykładamy na ciasto. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach .
Murzynek na cukrze trzcinowym
Do garnka wlewamy wodę wkładamy margarynę i cukier trzcinowy zmielony, rozpuszczamy i dodajemy wódkę.
Murzynek na cukrze trzcinowym
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dodajemy do ostudzonej masy
Murzynek na cukrze trzcinowym
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Dodajemy do masy mieszamy do połączenia składników.
Murzynek na cukrze trzcinowym
Ostudzony kokos wykładamy na ciasto. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach .