domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Murzynek na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny murzynek na maślance, bez jaj, wilgotny, mocno czekoladowy. Piękne wspomnienie dzieciństwa. Pycha.

Murzynek na maślance

Składniki:

Murzynek na maślance

 

 

  • 1 szklanka maślanki;

 

  • 20 g czekolady pokrojonej na drobne kawałki;

 

  • 1/4 szklanki oleju;

 

 

  • 2 czubate łyżki konfitury wiśniowej;

 

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;

 

  • 16 g cukru wanilinowego;

 

  • 1/4 szklanki cukru;

 

  • polewa czekoladowa (u mnie mieszanina mlecznej i gorzkiej czekolady)

Sposób przygotowania:

Murzynek na maślance
Przygotować dużą miskę. Do miski przesiać mąkę z sodą oczyszczoną. Dodać pozostałe składniki i wymieszać drewnianą łyżką, żeby nie było grudek w cieśnie. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 50 minut. Polać roztopioną czekoladą. Można ozdobić posypką cukrową lub posiekaną czekoladą.

Tagi:

czekolada