Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Murzynek (najlepszy)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Mój ulubiony przepis na murzynka, ciasto jest miękkie i wilgotne. Najlepiej smakuje polane grubą warstwą czekolady.

Murzynek (najlepszy)

Składniki:

Murzynek (najlepszy)

Ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jaja
  • ok. 190 g masła
  • 180-200 g śmietany 18 %
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Murzynek (najlepszy)
Masło utrzeć z cukrem, nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Kolejno dodać przesianą mąkę wymieszana z sodą i proszkiem do pieczenia, śmietanę i kakao. Połączyć składniki. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 °C przez ok. 40 -45 minut (góra-dół). Wystudzić.

Przygotować polewę roztapiając czekoladę, masło, cukier i śmietanę w kąpieli wodnej. Jeśli konsystencja byłaby za mało płynna dolać trochę mleka. Polewę wylać na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi.