Murzynek piernikowy

joann

Kucharz
Przepisy: 9
zdjęcia: 1 z 1
Murzynek piernikowy
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Dzisiaj po naszej kuchni rozchodzi się zapach piernikowego ciasta... Na deser serwujemy murzynka piernikowego


trudność: łatwe
czas:

Murzynek piernikowy - SKŁADNIKI:

  • 200g margaryny lub masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • aromat lub przyprawa do pierników (można zamiast tego dodać cynamon, gałkę muszkatołową i zmielone goździki)

Murzynek piernikowy - PRZYGOTOWANIE:

Wlać mleko do garnka, dodać margarynę, cukier i kakao. Podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia i zagotować. Odlać pół szklanki na polewę. Pozostawić do wystygnięcia. Do wystudzonej mieszaniny dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a po wymieszaniu żółtka i przyprawy piernikowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać pianę z białek ubitą na sztywno. Przełożyć masę do formy i piec 35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta polać je polewą czekoladową.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Murzynek piernikowy (strona 1 z 1)  
Darth Vader

Darth Vader

2010-09-20 09:48
Murzynek piernikowy? Cudo! :) 5
Skomentuj
Oceń:
0
cherry

cherry

2010-09-20 10:07
Przesmacznie wygląda ten Twój murzynek :)
Skomentuj
Oceń:
0
iwi69

iwi69

2010-09-20 18:47
cherry napisał(a):

Przesmacznie wygląda ten Twój murzynek :)

No wlasnie.
Skomentuj
Oceń:
0
Henia

Henia

2010-09-20 21:00

Smakowicie wygląda!
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka

2010-09-20 15:21
A ile trzeba dodac tej przyprawy do piernika? Lyzeczke, lezke, czy cale opakowanie?:) Bardzo mi sie podoba ta babeczka i chetnie wrzuce ja do ulubionych, ale nie wiem za bardzo ile tej przyprawy :/
Skomentuj
Oceń:
0
joann

joann

2010-09-21 00:24
Sarenka napisał(a):

A ile trzeba dodac tej przyprawy do piernika? Lyzeczke, lezke, czy cale opakowanie?:) Bardzo mi sie podoba ta babeczka i chetnie wrzuce ja do ulubionych, ale nie wiem za bardzo ile tej przyprawy :/

O ile resztę składników do ciasta odmierzam to jeśli chodzi o aromaty nie mam ścisłych reguł tylko jak się sypnie tyle będzie;) Na opakowaniu przyprawy do piernika jest napisane, że opakowanie wystarcza na 400 g mąki, ale ja dałam chyba z pół opakowania i ciasto też miało miły aromacik;) Podobnie jest z olejkami do ciasta-niby jest napisane, że olejek aromatyzuje 2kg ciasta a ja na takie 2 kg daje o połowę mniej i jak dla mnie jest dobrze. Wszystko zależy od upodobań:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Sałatka z buraczków Pieczarkowa grochówka Zupa czosnkowa z grzankami
Magdalenki ciasteczka do kawy Pannukkaku - fiński naleśnik z piekarnika Tort zabajone z brzoskwiniami
Klopsiki z buraczków Ciastka owsiane bez jaj i mąki Pomidorówka z soczewicą
Roladki schabowe nadziewane Żurek na wędzonce ze smażoną cebulą i majerankiem Zupa z dyni z grzankami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane