Murzynek piernikowy

joann

Kucharz
Przepisy: 9
zdjęcia: 1 z 1
Murzynek piernikowy
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Dzisiaj po naszej kuchni rozchodzi się zapach piernikowego ciasta... Na deser serwujemy murzynka piernikowego


trudność: łatwe
czas:

Murzynek piernikowy - SKŁADNIKI:

  • 200g margaryny lub masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • aromat lub przyprawa do pierników (można zamiast tego dodać cynamon, gałkę muszkatołową i zmielone goździki)

Murzynek piernikowy - PRZYGOTOWANIE:

Wlać mleko do garnka, dodać margarynę, cukier i kakao. Podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia i zagotować. Odlać pół szklanki na polewę. Pozostawić do wystygnięcia. Do wystudzonej mieszaniny dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a po wymieszaniu żółtka i przyprawy piernikowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać pianę z białek ubitą na sztywno. Przełożyć masę do formy i piec 35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta polać je polewą czekoladową.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Murzynek piernikowy (strona 1 z 1)  
Darth Vader

Darth Vader

2010-09-20 09:48
Murzynek piernikowy? Cudo! :) 5
Skomentuj
Oceń:
0
cherry

cherry

2010-09-20 10:07
Przesmacznie wygląda ten Twój murzynek :)
Skomentuj
Oceń:
0
iwi69

iwi69

2010-09-20 18:47
cherry napisał(a):

Przesmacznie wygląda ten Twój murzynek :)

No wlasnie.
Skomentuj
Oceń:
0
Henia

Henia

2010-09-20 21:00

Smakowicie wygląda!
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka

2010-09-20 15:21
A ile trzeba dodac tej przyprawy do piernika? Lyzeczke, lezke, czy cale opakowanie?:) Bardzo mi sie podoba ta babeczka i chetnie wrzuce ja do ulubionych, ale nie wiem za bardzo ile tej przyprawy :/
Skomentuj
Oceń:
0
joann

joann

2010-09-21 00:24
Sarenka napisał(a):

A ile trzeba dodac tej przyprawy do piernika? Lyzeczke, lezke, czy cale opakowanie?:) Bardzo mi sie podoba ta babeczka i chetnie wrzuce ja do ulubionych, ale nie wiem za bardzo ile tej przyprawy :/

O ile resztę składników do ciasta odmierzam to jeśli chodzi o aromaty nie mam ścisłych reguł tylko jak się sypnie tyle będzie;) Na opakowaniu przyprawy do piernika jest napisane, że opakowanie wystarcza na 400 g mąki, ale ja dałam chyba z pół opakowania i ciasto też miało miły aromacik;) Podobnie jest z olejkami do ciasta-niby jest napisane, że olejek aromatyzuje 2kg ciasta a ja na takie 2 kg daje o połowę mniej i jak dla mnie jest dobrze. Wszystko zależy od upodobań:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Kokosowe ciasteczka jaglane Kotlety mielone czosnkowe z groszkiem Pyszny Cytruskowiec
Gofry lekkie i chrupiące Zupa z soczewicą wg Zub3r'a Gulasz wieprzowy z groszkiem i peperoni
Babka brownie z kuskusu Sałatka z brokułami i fetą Moja fasolka z kiełbaską
Ciasto łaciate z truskawkami Gulasz z wieprzowiny Domowe  Delicje

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane