Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Murzynek przekładany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Popularny murzynek przełożony kremem trochę innym niż wszystkie bo z dodatkiem galaretek cytrynowych. Polecam

Murzynek przekładany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Murzynek przekładany

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek kakao
  • 1/2 szklanki mleka

 

  • Krem:
  • 1 L mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 kostka margaryny

 

 

Sposób przygotowania:

Murzynek przekładany
Ciasto: Margarynę roztopić wsypać cukier , wlać mleko i dodać kakao wszystko wymieszać i zagotować. Ostudzić. Do ostygniętej masy czekoladowej dodać żółtka i utrzeć. Na końcu dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem. Ciasto podzielić na 3 części i rozlać do 3 blach wyłożonych papierem do pieczenia lub do jednej i po upieczeniu i ostygnięciu przeciąć na 3 części. Piec ok 45 minut w temp 180 stopni. Krem: Na mleku gotujemy budyń i do gorącego wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę dodać budyń i dokładnie utrzeć.Kremem przełożyć placki.Polewa: Margarynę roztopić dodać cukier ,kakao , mleko i zagotować. Polać ciasto i rozsmarować na całej powierzchni.
Murzynek przekładany
Do ostygniętej masy czekoladowej dodać żółtka i utrzeć.
Murzynek przekładany
Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem
Murzynek przekładany
Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę dodać budyń i dokładnie utrzeć.
Murzynek przekładany
Gotowym kremem przełożyć placki na końcu polać polewą