paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Murzynek wg Beaty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny murzynek, przecudnie pachnący przyprawą korzenną :)

Murzynek wg Beaty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Murzynek wg Beaty

 

  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 kopiaste łyżki ciemnego kakao
  • 4 jajka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika)

Sposób przygotowania:

Murzynek wg Beaty
Margarynę, mleko, cukier i kakao wkładamy do garnka i podgrzewamy do czasu aż składniki się rozpuszczą. Studzimy. Jajka myjemy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do wystudzonej masy kakaowej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i przyprawę korzenną. Miksujemy. Do gotowej masy dodajemy stopniowo pianę z białek i delikatnie mieszamy (już nie mikserem) aby połączyła się z masą. Przekładamy do wyłożonej papierem wąskiej, długiej blachy. Pieczemy ok 50 min w piekarniku nagrzanym do 175 st C. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Murzynek wg Beaty
Margarynę, mleko, cukier i kakao rozpuszczamy
Murzynek wg Beaty
Do przestudzonej masy dodajemy mąkę, proszek, zółtka i przyprawę
Murzynek wg Beaty
Składniki miksujemy, białka ubijamy na sztywną pianę
Murzynek wg Beaty
Do masy dodajemy stopniowo pianę i delikatnie mieszamy