haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Murzynek z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

A co mi tam! Podstawa dobrego murzynka jest dobry przepis, a ja taki właśnie mam. Dostałam go od sąsiadki (pozdrawiam Miśkową!) wiele lat temu i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. smakuje jak najlepsze czekoladowe ciasto!

Murzynek z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Murzynek z bakaliami

 

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 jajo
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 1/2 szklanki maki
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opk przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki dżemu
  • orzechy, rodzynki

Sposób przygotowania:

Murzynek z bakaliami
Miękka margarynę miksujemy z cukrem i dodajemy po kolei wszystkie składniki.

Bez kolejności, bez nadmiernej staranności. Po prostu miksujemy razem z margaryną i cukrem: budyń, mąkę,sodę, mleko, przyprawę do piernika, kakao i dżem.

Dodajemy pokruszone orzechy i rodzynki lub inne ulubione bakalie. wylewamy ciasto na wysmarowana olejem blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut.

Polewamy czekoladą, dekorujemy orzechami i gotowe!
Murzynek z bakaliami
Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i miksujemy.
Murzynek z bakaliami
Ciasto powinno mieć lekko lejąca konsystencję.
Murzynek z bakaliami
Na końcu dodajemy ulubione bakalie. Ja dodalam orzechy i rodzynki.
Murzynek z bakaliami
Pieczemy w piekarniku okolo 50 minut. Na 15 minut przed końcem można ciasto przykryć folią aluminiową, żeby wierzch się nie przypalił.