Strona główna Murzynek z dżemem śliwkowym

Murzynek z dżemem śliwkowym

Ciasta « poprzedni | następny »
A.B. - Przepis na: Murzynek z dżemem śliwkowym offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 258
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Murzynek z dżemem śliwkowym
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 11

dla mnie ciasto pewniak,zawsze wychodzi PRZEPIS NA BLASZKĘ 25/40


trudność: średne
czas:

Murzynek z dżemem śliwkowym - SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 10 łyżek dżemu śliwkowego(najlepiej z węgierek)
  • 2 jajka
  • 0,5 kostki margaryny(125g)
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • zapach waniliowy
  • rodzynki
  • polewa czekoladowa

Murzynek z dżemem śliwkowym - PRZYGOTOWANIE:

Margarynę utrzeć z cukrem,dodać całe jaja nadal ucierając.Do masy dodać dżem,mleko,kakao z przyprawą do piernika,aromat,na końcu mąkę zmieszaną z sodą.Dobrze utrzeć,dodać rodzynki sparzone wrzątkiem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*,piec 40 minut.Przed wyjęciem z piekarnika i wyciągnięciem na wszelki wypadek sprawdźmy wykałaczką do szaszłyków,czy ciasto się upiekło.Przestudzone,gotowe ciasto polewamy rozpuszczoną wcześniej polewą czekoladową.SMACZNEGO.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Murzynek z dżemem śliwkowym (strona 1 z 1)  
Sarenka

Sarenka
offline

2009-07-27 22:29
Na prawde lubimy murzynka, a ja lubie wlaczac w niego rozmaite dodatki..
Skomentuj
Oceń:
0
A.B.

A.B.
offline

2009-07-28 12:14
Uwagi dodatkowe na temat ciasta i zdjęcie po kliknięciu na-Dyskutuj na forum
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2009-07-28 13:38
dodatek powideł, jak rozumiem, sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne, prawda? Wypróbuję, bardzo zachęcające :-)
Skomentuj
Oceń:
0
A.B.

A.B.
offline

2009-07-28 13:50
Tak,ciasto ulubione szczególnie przez męską część mojej rodziny,gdyż nie jest przesłodzone.
Skomentuj
Oceń:
0
mamqa

mamqa
offline

2010-05-09 19:42
Zrobiłam i polecam, wyszło przepyszne :)
Skomentuj
Oceń:
0
A.B.

A.B.
offline

2010-05-09 20:27
mamqa napisał(a):

Zrobiłam i polecam, wyszło przepyszne :)

Bardzo się cieszę
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555
offline

2010-05-12 00:36
Pychotka.5
Skomentuj
Oceń:
0
kasiula83baby

kasiula83baby
offline

2010-05-18 04:06
mniamm juz nie moge sie doczekac kiedy sprobuje ciacha :)
Dam znac jak wyszlo
Skomentuj
Oceń:
0
Paola

Paola
offline

2012-12-25 16:25
Smaczne, aromatyczne (użyłam przyprawy do pierniczków speculaas, ale pewnie inna korzenna byłaby równie dobra), wilgotne i puszyste ciasto. Nie dość, że pyszne, to stało się doskonałym sposobem na "posprzątanie" szafki i lodówki, bo tu resztka kakao, tam napoczęty słoik powideł, trochę śliwek wędzonych, które zostały po gotowaniu bigosu (te dodałam po przesiekaniu, zamiast rodzynek). Wyszło coś mega śliwkowego i bardzo pysznego. Dla mnie mocna piątka! Dzięki za przepis.
Skomentuj
Oceń:
1
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Pyszna karpatka Eli Sernik czekoladowy Ciasto serowy domek
Kosmiczne ciasto szpinakowe Ciasto z herbatą matcha i jabłkami Truskawkowy obłoczek
Murzynek z budyniem i biszkoptami Ciasto dwukolorowe z posypką z orzeszków Wedlowski przekładaniec wg S. Anastazji
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką Ciasto z jabłkami Ciasto na białkach ze śliwkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane